На 11 ноември светът отбелязва точно век от рождението на Кърт

...
На 11 ноември светът отбелязва точно век от рождението на Кърт
Коментари Харесай

Ново издание на Кланица пет“ за 100-годишнината от рождението на Кърт Вонегът

На 11 ноември светът отбелязва тъкмо век от рождението на Кърт Вонегът (1922 – 2007) – популярен, екстравагантен, многожанров колос измежду майсторите на международната литература. По този мотив на български излиза юбилейно издание на неговата най-популярна книга „ Кланица пет, или Кръстоносният поход на децата “. Сред най-обичаните и авторитетни произведения на писателя, тя става бестселър още с публикуването си през 1969 година и е включена в листата на „ Тайм “ за стоте най-хубави англоезични романа на ХХ в.

Новият том е в познатия превод на Владимир Филипов, а корицата на Милена Вълнарова е част от библиотечното й оформление на сбирката от книги на модерния класик, които изд. „ Кръг “ възражда. Изданието се отличава и с послеслов от писателя Салман Рушди, буен поддръжник на Вонегът. Текстът му е част от лекция, изнесена през април 2019 година в Индианополис във връзка 50-годишнината на „ Кланица пет “, и се превежда за първи път на български от Владимир Германов.

„ Кланица пет “ е полуавтобиографичен, антивоенен роман. Главният воин Били Пилгрим е млад боец, дарен с невиността на дете, който ни припомня, че Втората международна война в действителност е кръстоносен поход на деца. Той става очевидец на едно от най-големите чо­вешки кланета в историята – бомбардировките над Дрезден със запалителни бомби от съюзническите сили, които през февруари 1945 година изравняват града със земята и лишават живота на хиляди цивилни.

Тези действителни събития, претърпени от Вонегът, до момента в който е в армията, са разказани по единствения подобаващ метод – посредством шизофренията на личните му мемоари.



Романът на Вонегът е също мрачно смешен и приказен. Ужасът на войната разрешава на героя Били „ да се откачи от времето “, а една самолетна злополука в зрелост пък му дава шанса да се срещне с извънземните от планетата Тралфамадор. За тях времето е нелинейно и непрекъснато, а всички моменти – в минало, настояще и бъдеще – са съществува­ли постоянно и постоянно ще съществуват.

„ В „ Кланица пет “ има мно­го комедия, както и във всичко друго, написано от Кърт Вонегът – казва Салман Рушди в послеслова си. – Но войната в тази книга не е фарс. Тя е покруса толкоз огромна, че може би единствено комедийната маска разрешава да я погледнем в очите. Вонегът е комик с тъжно лице. “



И в този разказ още веднъж се появяват някои от вече познатите герои на Вонегът – неговото алтер его писателят Килгор Траут, чийто произведения въодушевяват популярната книга на Дъглас Адамс „ Пътеводител на галактическия стопаджия “; и милионерът Елиът Роузуотър.

В годината, в която честваме 100 години от рождението на Вонегът, се навършват и 15 от неговата гибел. Безмилостният му жлъч против презумпциите на ръководещия хайлайф липсват изключително доста през днешния ден, само че наследството му устоя тестването на времето. Творбите му не престават да се преиздават по целия свят. Издателство „ Кръг “ възроди в нови издания на български заглавията „ Механично пиано “, „ Сирените на Титан “, „ Майка нощ “, „ Котешка люлка “ и „ Синята брада “, а през 2023-та ще продължи с още заглавия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР